7 de setembre del 2011

Un planeta per a tots els animals

 

 

El filòsof Peter Singer ha aprofitat que s'acaba d'estrenar una pel·lícula reeixida per a publicar un article intitulat «Un planeta per a tots els simis» en el qual elogia i promou una iniciativa anomenada Projecte Gran Simi (PGS).

Aquesta iniciativa [PGS], que defensa que es reconeguin i s'atorguin drets a altres primats a banda dels humans, fonamenta el seu argument en la semblança d'aquests a l'ésser humà, especialment pel que fa a les seves capacitats cognitives. Entenc que aquesta iniciativa és errònia principalment per dues raons.

    La primera és que reivindicar els drets d'uns animals concrets d'una sola espècie, i no els de totes, és una discriminació injusta. Seria com defensar solament els drets de les dones blanques, pel fet que s'assemblen més els homes blancs, i ignorar la resta de dones per no ser blanques.

    La segona raó és que defensar que a altres animals se'ls reconeguin els seus drets basant-nos en la seva proximitat a nosaltres, els éssers humans, és un enfocament clarament antropocèntric. Això és erroni. La raó per la qual els altres animals mereixen drets no és perquè s'assemblin a nosaltres, els humans, sinó perquè tenen la capacitat de sentir. I aquesta capacitat no és exclusiva solament dels humans ni tampoc dels altres primats.

Comptem amb clares evidències que els animals amb sistema nerviós centralitzat poden igualment sentir, són éssers conscients, i això significa que tenen interessos: viure, no ser danyats, gaudir de la seva vida... Interessos que hem de respectar de la mateixa manera que desitgem que aquests mateixos interessos es respectin en nosaltres.

D'acord amb aquestes raons, entenc que aquesta iniciativa no suposa realment obrir una escletxa en el prejudici de l'especisme sinó que en realitat el que aconsegueix més aviat és reforçar-lo. Totes les víctimes de l'especisme haurien de ser tingudes en compte en la mateixa consideració atès que totes són víctimes d'una mateixa opressió.

Hi hauria una tercera raó, de caràcter secundari, i és que aquesta iniciativa també es recolza en la idea que hem de donar drets als primats perquè es troben en perill d'extinció a causa de la intervenció humana.

Però, el fet que una espècie s'extingeixi és absolutament irrellevant per a l'ètica. L'ètica es preocupa pels individus, no per conceptes ideats per nosaltres com és el de “espècie”. L'espècie ni sent ni pateix; és una mera noció intel·lectual. Són els individus els que senten i tenen interessos.

Aquesta qüestió de les espècies d'animals en perill d'extinció apareix molt sovint als mitjans de comunicació. Els qui en parlen amb preocupació no semblen adonar-se que els que es troben en veritable perill d'extinció, per culpa nostra, són els animals que seran matats en granges, escorxadors, laboratoris i altres centres d'explotació. Tots ells es troben en seriós i imminentment perill d'extinció, provocada per nosaltres, de les seves vides.

I l'únic remei per evitar que això continuï passant és el veganisme.

Habitem aquest planeta juntament amb milers de milions d'altres animals. Hem d'aprendre a conviure amb ells, com els nostres iguals, en lloc d'oprimir-los com a esclaus. Ells tenen el mateix dret que nosaltres a ser aquí i gaudir de la vida en llibertat.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada