14 de setembre del 2011

La importància del veganisme

El següent vídeo mostra imatges de violència que poden resultar-nos desagradables i indignants. Però això és el que milions d'animals no humans han de patir diàriament. I són pràctiques que nosaltres, els humans, els infligim contínuament pel nostre benefici.

 

Veure el vídeo (Youtube). Té restricció d'edat i es poden activar els subtítols en espanyol. 

 

Si això és violència, és la nostra violència. Si això és indecent, és la nostra indecència. Aquesta és la conseqüència de considerar els altres animals com el nostre menjar, la nostra vestimenta, la nostra ciència i el nostre entreteniment. I si això és opressió, nosaltres som els opressors.

Som nosaltres els qui ho causem. I solament nosaltres podem aturar-ho.


EXPLOTACIÓ ESPECISTA


Tot comença amb la creença que els altres animals existeixen per al nostre ús i gaudi. Assumim que existeixen per a servir-nos. Els considerem com a objectes amb els quals podem fer el que vulguem.

Els convertim en mitjans per a aconseguir les nostres finalitats, en simples eines, en màquines i recursos per al nostre consum.

Com que considerem que els altres animals existeixen per al nostre benefici i demanem productes que provenen dels seus cossos que impliquen esclavitzar-los i matar-los, els condemnem a ser confinats de per vida, a ser separats de la seva família i a patir danys a la seva integritat física.

CONFINAMENT


Animals que naturalment correrien lliures són tancats en gàbies i corrals de zoològics.

Altres animals usats per a la diversió en circs i zoològics són confinats en gàbies i retinguts amb cadenes.

Per tal d'emprar-los en proves científiques, els animals són tancats en gàbies i confinats en recintes aïllats.

Com que tenen mobilitat restringida, els científics poden disseccionar parts específiques dels seus cossos sense necessitat de matar-los.

Els animals usats com a mascotes són tancats en gàbies i subjectats amb corretges i arnesos.

Tanquem peixos i altres animals marins en tancs i aquaris.

El confinament és el resultat de la nostra elecció d'explotar altres animals.

Els limitem el moviment per a poder-los usar. Els limitem el moviment per a poder aconseguir el que volem dels seus cossos.

 

TREBALL FORÇÓS


Als animals forçats a fer feina se'ls treu la llibertat i la capacitat d'elecció pròpia d'un individu.

Bous, cavalls, mules i camells es veuen obligats a estirar carros i portar éssers humans i equipatge a l'esquena.

Altres animals als circs es veuen obligats a fer trucs davant d'un públic.

Animals femelles usades per la seva llet són forçades a un cicle d'embaràs, part i munyida. Se'ls embarassa a la força per a tenir un fill i produir llet. Li treuen el fill per a emportar-se la llet, i quan el cicle acaba el mateix procés d'embaràs forçat es torna a repetir.

El treball forçós és el resultat de la nostra elecció d'explotar altres animals. Creiem que existeixen per a servir-nos, per la qual cosa els forcem a treballar pel nostre benefici.


PROPIETAT


Els altres animals són comprats i venuts com a propietat dels éssers humans. Això priva els individus de la seva pròpia elecció i els separa de les seves famílies.

Altres animals emprats per a aliment són venuts en les subhastes. El nou propietari d'un animal té el poder sobre la seva vida i mort. L'animal no té cap altra opció.

Gossos, gats, aus i altres animals són venuts a botigues. La vida de l'individu es lliura a qui paga el preu de venda.

La propietat de vides és una conseqüència de l'ús d'altres animals per als nostres fins. Per tal de convertir individus en productes els sotmetem a la nostra propietat.
 

AGRESSIÓ FÍSICA


Una de les conseqüències més greus de l'explotació és l'agressió física.

Altres animals emprats per a alimentació són sovint intimidats i colpejats amb pals per obligar-los a moure's.

Altres animals que es veuen obligats a realitzar certes activitats sovint són colpejats per tal d'aconseguir la seva obediència.

Mitjançant l'agressió física es demostra el poder dels humans sobre els altres animals. S'obliga als altres animals a sotmetre's mitjançant la violència.

Altres animals són físicament dominats en espectacles per a entreteniment humà. Altres animals, que són fets servir en proves científiques, pateixen estrès, cremades i són deliberadament infectats amb malalties.

L'agressió física és el resultat de la nostra elecció d'explotar altres animals pels seus cossos i mà d'obra. Per a explotar-los hem de controlar-los; per a controlar-los fem servir la violència física.

MATANÇA


Matem milers de milions d'altres animals cada any per a menjar els seus cossos.

Quan les vaques deixen de produir prou llet per ser rendibles són assassinades.

Quan les gallines deixen de produir ous suficients per a ser rendibles se'ls sega la vida. El mateix passa a les granges orgàniques i ecològiques.

Per a produir el cuir les vaques són assassinades. Per a produir pells, altres animals emprats a la indústria de la pelleteria són assassinats.

Matem altres animals en proves de productes sobre els seus ulls i pell. Matem gossos i gats no desitjats als refugis. Fem gala del nostre poder sobre els altres animals caçant-los i matant-los.

Les seves morts són el resultat de la nostra elecció d'explotar altres animals.

Els criem per a treure'ls les parts del  cos que volem consumir i eliminem les parts que no desitgem. Literalment recol·lectem i exterminem les vides d'innombrables persones —persones no humanes. Creiem que els éssers humans són més importants que altres animals i reflectim aquesta creença a través del llenguatge i la cultura. Ens referim a altres animals com “això”. Fem servir la paraula "animal" com un insult malgrat que nosaltres també som animals.

Es tracta d'especisme. L'especisme diu que aquesta opressió que exercim sobre la resta d'animals està bé. Ens diem a nosaltres mateixos: “tan sols són animals”. L'especisme facilita evitar el conflicte que podem sentir en veure algú no humà en una gàbia tancada de per vida, i en veure com l'usem sense el seu consentiment.

Especisme és el prejudici que motiva la nostra elecció d'explotar altres animals. Volem fer-los servir, però en fer-ho podem arribar a sentir i pensar que això està malament. Així que ens convencem que en realitat s'ho mereixen perquè són inferiors i que és així perquè ha de ser així.

Però res d'això no ha de ser així.


VEGANISME

El veganisme, segons va ser definit a l'inici del moviment, és el principi moral que els éssers humans hem de viure sense explotar els animals no humans.

Un nombre creixent de persones ha decidit deixar de donar suport a l'explotació animal i viure d'acord amb el veganisme. Aquest compromís significa:

  •     No participar en activitats que impliquin l'ús d'animals no humans -en circs, zoos i altres espectacles- ni comprar roba feta amb substàncies d'origen animal [pell, llana...] ni productes que provinguin d'empreses que experimenten amb animals no humans.
  •     Si denunciem i ens oposem a les injustícies que es cometen contra els éssers humans no hem d'oblidar que els altres animals mereixen el mateix respecte per part nostra.
 

Ser vegà implica viure sense explotar els animals no humans i educar altres persones envers el respecte que tots mereixen.

Si de debò ens importen els altres animals i ens prenem seriosament els seus interessos, aleshores l'única resposta moralment coherent davant la seva opressió solament pot ser el veganisme.

Si realment estem en contra de l'explotació animal, hem d'escollir el veganisme, eliminar els propis prejudicis especistes i difondre l'ideal de no-explotació entre tots els que ens envolten i amb els qui convivim.

 

Pàgines d'informació sobre veganisme: 

 * Ajuda vegana


(En espanyol)

* Vegano Libre

* Kit d'Iniciació Vegana

* Nutrició Vegana

* Como Ser Vegano

* Què és el Veganisme

* Una Vegana pel Món

* Llibres

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada