18 de desembre del 2013

Una bona notícia?


És una bona notícia que cada cop hi hagi disponibles més productes aptes per a vegans? La qüestió no em sembla intranscendent, ni crec que es pugui contestar raonablement amb una simple afirmació o negació. Així que reflexionem-hi un moment.

Algunes persones objecten que no estaria bé consumir aquests productes encara que siguin completament vegetals si són venuts per empreses que exploten animals per a altres productes.

Jo considero que quan nosaltres consumim un producte que no implica l'ús d'altres animals llavors no estem demandant explotació animal ni estem recolzant-la financerament. Si jo consumeixo suc de taronja d'una determinada empresa llavors no estic demandant ni finançant l'explotació animal, encara que l'empresa que ven aquest producte explotés animals per vendre altres productes. Tinguem en compte que aquests altres productes que impliquen emprar animals no existeixen perquè l'empresa ho decidís així sinó perquè la gent els demana.

Per tant, en principi no veig que hi hagués res d'incorrecte en consumir aquests productes si són aptes per a vegans. Una altra cosa és que no vulguem donar suport a una determinada empresa per cometre abusos contra humans o contra el medi ambient —que afecta tots els animals— i que tenen a veure amb tota la seva dinàmica empresarial que inclou els mateixos productes que nosaltres consumim. L'ètica no s'acaba ni es limita en el veganisme; però aquest assumpte ja seria a banda del sentit propi del veganisme.

És cert que una empresa no deixarà d'explotar animals solament per a incloure productes vegetals a la seva oferta. Ara, si tothom deixés de consumir animals llavors sí que deixarien de fer-ho. Les empreses no exploten animals per gust sinó per a satisfer una demanda social. El problema rau en la demanda. En general, és la demanda la que modela l'oferta. I l'única manera de canviar aquesta demanda és canviar la manera de pensar i actuar de la gent mitjançant l'activisme.

Per descomptat que jo considero que és millor donar suport a una empresa vegana sempre que en tinguem l'oportunitat; però en el context actual això no sempre és possible, ja que amb prou feines existeixen aquestes empreses. Així que ens hem d'ajustar al context social en què vivim, i mirar de canviar-lo cap a l'abolició de l'explotació animal mitjançant l'activisme educatiu.

D'altra banda, és una bona notícia que apareguin aquests nous productes perquè això reflecteix que el nombre de vegans ha augmentat i se'ls té en compte com a consumidors. Ara bé, també és cert que no serveix de res tenir opcions veganes disponibles si perdem de vista que hem d'aconseguir progressivament que la societat sencera sigui vegana.

Veganisme no vol dir formar part de cap culte, comunitat o club. Veganisme vol dir deixar de formar part de l'explotació animal. Veganisme vol dir fer activisme per eradicar l'explotació dels animals no humans. Veganisme significa l'emancipació dels no humans de la dominació dels humans.

El veganisme no tracta sobre que a nosaltres ens resulti més còmode viure sense usar els animals no humans. No és un estil de vida. Del que es tracta és d'aconseguir l'abolició de l'explotació especista, començant per aplicar aquest principi abolicionista a la nostra pròpia vida. És una qüestió de justícia moral.

A països com els Estats Units, la Gran Bretanya o Alemanya pots trobar milers d'opcions veganes de tota mena a tot arreu. Tot i això, el percentatge de vegans no supera encara el tres per cent de la població. I si ens quedem així aleshores els altres animals continuaran essent esclavitzats indefinidament, com passa ara.

En aquests països sembla que predomina el model del vegà-consumidor, que és molt rigorós en allò que consumeix, cosa que està bé, però no és menys important ser un vegà-activista que fa tot el que pot per a promoure educativament el veganisme.

Tot i això, el percentatge de vegans que fa activisme vegà és una minoria. Malauradament, molts vegans no poden fer activisme per qüestions personals o dediquen el seu temps a campanyes que no difonen el veganisme sinó que se centren en la "crueltat" d'algun tipus específic d'explotació especista [tauromàquia, caça de foques, pells...] en comptes de promoure el veganisme. Seria una gran notícia que aquesta tendència es revertís i que totes les persones que són veganes dediquessin els seus esforços principalment a difondre el veganisme.

Tot i que som molt pocs, en comparació, els que fem activisme vegà, es pot apreciar que el veganisme ha crescut molt notablement aquests darrers anys, amb la inestimable ajuda d'Internet i l'imprescindible feina d'alguns col·lectius vegans. 
 
Què més podríem aconseguir si tots centréssim les nostres energies en la difusió del veganisme? Podríem aconseguir un món vegà.

Si ens importa la justícia llavors farem tot el que puguem per posar remei a la injustícia. Si ens importen les víctimes farem tot el possible per acabar amb la seva opressió. Tot el possible ajustat als mateixos principis ètics que diem defensar.

En conclusió, podem dir que sí que és una bona notícia. Però no perdem de vista el centre veritable de l'assumpte: aconseguir abolir el prejudici de l'especisme i l'explotació dels animals.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada