11 de desembre del 2012

Coherència en la pràctica del veganisme


«És en la pràctica on l'home ha de demostrar la veritat, és a dir, la realitat i el poder, la terrenalitat del seu pensament.» — Karl Marx

L´existència de la indústria d'explotació animal depèn principalment del nostre consum. Així doncs, si volem acabar amb la violència vers els animals hem de començar nosaltres mateixos i fixar-nos en què consumim cada dia.

No hauríem d'oblidar -si tenim consideració per tots els animals, independentment de la raça, el sexe o l'espècie- que un producte amb substàncies d'origen animal sempre suposarà l'explotació d'altres individus; encara que aquesta explotació no es produeixi en un laboratori i sí en una granja.

A vegades pot passar que comprem productes que no han estat "testats en animals" però que sí que porten ingredients d'origen animal. En aquest cas no hi ha cap diferència i, comprant-lo, participem igualment en l'explotació animal.

Un segell que indiqui que un determinat producte és "no testat" no adverteix si el producte porta substàncies d'origen animal ni tampoc implica que n'estigui lliure. Potser no ha estat testat en animals no-humans però els seus ingredients poden provenir de l'escorxador.

Això demostra la decisió de les campanyes monotemàtiques que, en aquest cas, solament se centren en l'experimentació però s'obliden dels ingredients. És a dir, ignoren el veganisme. L'organització AnimaNaturalis n'és un desgraciat exemple. Aquesta organització benestarista anima la gent a consumir marques que "no testen" però que usen ingredients d'origen animal.

Aquesta informació està mal enfocada. No sols és important saber si una empresa experimenta amb animals sinó que és igual d'important saber si inclouen substàncies d'origen animal en els seus productes. Comprar un producte d'una empresa que suposadament no experimenti però que inclogui ingredients d'origen animal és donar suport a l'explotació animal.

No val com a excusa dir que "hi ha gent que no vol ser vegana però així almenys compren productes no testats" perquè aquest tipus de consum no evita l'explotació animal i, a més, la gent pot canviar d'opinió. Les persones no són immutables. El que és clar és que si nosaltres no els motivem i ajudem que canviïn cap al veganisme llavors probablement mai no ho faran.

En motivar-los que comprin productes "no testats" el que realment fem és allunyar-los del veganisme. D'aquesta manera els fem creure que ja fan alguna cosa bona quan no és així. Aquests productes poden portar substàncies d'origen animal -i és segur que algunes les continguin- per la qual cosa es continua finançant l'explotació animal.

Que potser no mirem els ingredients del menjar o de la roba? Qualsevol producte d'higiene, neteja o cosmètica podria contenir substàncies d'origen animal.

Aquestes substàncies no són un "present" que es fa a les empreses, sinó que formen part del negoci de l'explotació animal. Consumir aquestes substàncies és donar diners perquè continuï l'explotació dels altres animals. Però podem evitar-ho si consumim altres productes que no les continguin i, així, pressionar perquè augmenti la demanda de productes sense ingredients d'origen animal.

Hi ha qui diu que trobar al mercat productes que siguin aptes per a vegans és més difícil, però potser això passa, en part, perquè sembla que gairebé ningú no es preocupa per a que n'hi hagi d'aquests productes. Si nosaltres mateixos no els cerquem i els demanem llavors mai no n'hi haurà ni es desenvoluparan.

No hi ha més substàncies d'origen animal als productes de neteja i de lavabo que les que hi ha als productes alimentaris. Realment no són tantes. Les més habituals amb prou feines són una dotzena. No hi estem familiaritzats perquè la majoria d'organitzacions animalistes ignoren el veganisme i tan sols promouen productes "no testats" amb els quals fomenten la creença errònia que comprant aquests productes respectem els animals quan en realitat el que fem és finançar-ne l'explotació a través dels ingredients.

Si volem respectar els animals i no donar suport a la violència que s'exerceix contra ells, hem de revisar els ingredients dels productes de neteja i d'higiene personal —i tots els productes en general que fem servir cada dia— i consumir solament aquells productes que siguin «aptes per a vegans», és a dir, sense substàncies d'origen animal i d'empreses que no facin servir animals per a elaborar i testar aquests productes.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada