15 de juny del 2013

És el veganisme una posició extremista?


De vegades es diu despectivament que el veganisme és 'extremista'. Què hi ha de veritat en aquesta afirmació? Bé, segons interpretem l'afirmació, pot ser correcta o incorrecta.

Per situar el veganisme com a extremista caldria precisar respecte de quina posició se situa a l'extrem oposat. Si es tracta de la posició que defensa l'explotació animal, aleshores el veganisme és extremista respecte d'aquesta posició. El veganisme es defineix pel seu radical rebuig que tractem els animals com a mitjans per als fins humans. Sota aquesta perspectiva, el veganisme sí que és extremista, però, vol dir això que el veganisme és una cosa dolenta?

Una posició que s'oposa radicalment a l'esclavatge humà és extremista. Aquesta posició és a l'extrem oposat a la posició que defensa l'esclavitud humana. Oposar-se radicalment a l'esclavatge humà vol dir que l'esclavatge humà és del tot inacceptable. Això és extremisme, sens dubte. Això vol dir que oposar-se radicalment a l'esclavitud humana és una cosa dolenta en tant que es tracta una posició extremista?

Suposem per una banda una posició que defensa que està bé fer amb els animals tot allò que ens doni la gana. Crec que hi ha pocs defensors de l'explotació animal que assumeixin aquesta posició. La majoria considera que cal posar límits i regulacions sobre l'ús d'animals. Alhora, suposem per altra banda una posició que defensa que és injust exercir qualsevol dany sobre els animals, fins i tot encara que fos en defensa pròpia o de manera accidental. El veganisme no defensa que qualsevol dany sobre els animals sigui moralment inacceptable. Ni tampoc la filosofia dels Drets Animals ho defensa. Entre els termes plantejats, el veganisme seria una posició intermèdia; no extremista.

En conclusió, el veganisme sí que és extremista si l'entenem com un rebuig radical a l'explotació dels animals, però en això no és més extremista que el rebuig radical a l'explotació dels humans; un rebuig que la gran majoria de la gent afirma assumir. Tot i això, el veganisme no és extremista si l'entenem com una posició intermèdia entre defensar l'ús d'animals i defensar que és inacceptable qualsevol dany sobre els animals.

El veganisme és igual d'extremista que ho pot ser el feminisme o l'humanisme, ja que les dues posicions es fonamenten moralment en el dret fonamental a no ser tractat mai com un objecte, un mer recurs o un esclau.

Així doncs, quan algú pretengui afirmar que el veganisme és 'extremista' seria convenient demanar-li que especifiqui a què fa referència quan fa aquesta afirmació. Potser s'emportarà una sorpresa.
 

Tom Regan, 24 d'abril de 1988

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada