[N dels T]: Podeu veure el documentari clicant aquí. També el trobareu en altres idiomes al Youtube (cal justificar que s'és major d'edat) i a Netflix.
Acaben d'estrenar en obert el documentari "Dominion". Es pot veure en diverses plataformes audiovisuals i disposa de subtítols en castellà.
La meva primera impressió va ser que en tot moment tenia la sensació de veure una versió d'"Earthlings". Fins i tot apareix Joaquin Phoenix locutant algunes imatges. El documentari s'ha filmat en diversos centres d'explotació animal d'Austràlia, principalment en granges de la indústria càrnia, i va mostrant i explicant la realitat que pateixen els animals allà. Això és bàsicament gairebé tot. Qui sàpiga el que passa rutinàriament en aquests llocs ja pot fer-se una idea del que veurà. No preveig que gaire gent aguanti veure el documentari sencer a causa de la brutalitat de les imatges.
A la fi del documentari es reserva una concisa reflexió dividida en dues parts. D'una banda, es posiciona en contra de la idea que l'explotació dels animals pugui ser "humanitària". Diversos autors com Gary Francione i Joan Dunayer, entre altres, han explicat per què no és possible que l'explotació animal pugui ser compatible amb l'ètica o l'humanitarisme. El documentari també exposa un al·legat per tal que reconsiderem la creença que els humans som "superiors" i que estem legitimats a dominar els altres animals. Però crec recordar que fins i tot a Earthlings es dedicava més espai a la reflexió. El documentari Dominion dura dues hores i la part reflexiva no em sembla que sumi més de deu minuts en total. Algú pot comptar els minuts exactes si ho desitja; a mi m'ha semblat extremadament breu. De fet, ni tan sols s'esmenta l'especisme. No és que sigui obligatori esmentar el terme per a criticar la violència contra els animals, però no hauria pas sobrat que el documentari ajudés a conscienciar sobre l'existència d'aquest prejudici sense por de nomenar-lo. És com intentar criticar el sexisme sense usar el terme sexisme. És clar que es pot fer, però no veig cap raó per a ometre el terme deliberadament.
En conclusió, amb aquest títol un podria haver esperat o desitjat presenciar un documentari que incidís molt més en l'aspecte ideològic de la nostra relació amb els animals en lloc de predominar cada detall del què passa en granges i escorxadors. Al meu entendre, no són els detalls d'aquesta violència que comporta l'explotació animal el que revela el problema fonamental en la nostra relació amb els altres animals, sinó que és el fet mateix de considerar els animals com a objectes a la nostra disposició, com a recursos, i com la nostra propietat, que és precisament el que motiva i sustenta tota aquesta violència que exposa el documentari.
Parlant de documentaris, n'hi ha un molt interessant titulat "The Superior Human?" que té un enfocament més centrat en la qüestió filosòfica, però que malauradament no disposa de subtítols en castellà (ni català). També podem trobar "Live and Let Live" [Viu i Deixa Viure] que sí que disposa de subtítols en castellà, encara que solament en opcions de pagament. Aquest darrer documentari suposadament tracta sobre veganisme però en realitat té un enfocament més genèric i ofereix diverses perspectives sobre la qüestió animalista. D'altra banda, l'organització abolicionista Tribe of Heart disposa d'una variada aportació de documents gràfics subtitulats al castellà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada