18 de juliol del 2018

Estem sols a l'Univers?

Carl Sagan
 

Estem sols a l'univers? Aquesta qüestió es refereix a plantejar la possibilitat que hi hagi éssers extraterrestres i intel·ligents a altres planetes i els humans no siguem els únics éssers conscients que existeixen. Una qüestió que ha estat investigada en l'àmbit de la ciència en diverses ocasions sense deduccions concloents fins al moment. Ara, sobre aquesta qüestió, m'agradaria aportar un parell de reflexions.

La primera és que quan es diu que "estem sols" habitualment ens referim als humans, però, en realitat, els humans no estem sols a l'univers sinó que estem acompanyats per altres individus: els altres animals d'aquest planeta. El problema és que ni ens n’adonem perquè els hem discriminat i cosificat de tal manera que ni tan sols els considerem individus, tot i que sabem científicament que són éssers conscients.

La segona reflexió és que, així com va plantejar en alguna ocasió Stephen Hawking, potser no seria cap bona notícia que una espècie alienígena tecnològica i intel·lectivament molt desenvolupada pogués trobar i arribar al nostre planeta. Per què? Perquè solament cal comprovar com hem tractat els altres animals que poblen aquest planeta. Els hem discriminat, esclavitzat i exterminat de totes les maneres imaginables, i el nombre de víctimes s'ha incrementat exponencialment segons augmentava el desenvolupament de la nostra tecnologia. Què ens fa pensar que una altra espècie intel·lectivament superior no actuaria de la mateixa manera sobre nosaltres, utilitzant-nos com a esclaus, tal i com nosaltres hem sotmès els altres animals aprofitant-nos del nostre poder?

Si la Humanitat serà una espècie cruel i esclavista, podent triar no ser-ho, perquè no estem obligats a comportar-nos d'aquesta manera, potser no mereixi que valorem la nostra supervivència com a espècie, tret que canviem profundament. Això no és misantropia; és simplement permetre que l'ètica ocupi un criteri per jutjar i dirigir les nostres vides en lloc de regir-nos col·lectivament per aquest egocentrisme trasbalsat que és l'antropocentrisme.

No estem sols a l'Univers. El que passa és que ens hem alienat culturalment de tal manera respecte la resta d'animals que sembla que visquem mentalment en una mena d'autisme antropocèntric que ens impedeix reconèixer al nostre voltant existència evident d'altres éssers sensibles i intel·ligents: els altres animals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada