27 d’octubre del 2013

Hem d'adoptar un enfoc ambientalista?


Aquest assaig pretén argumentar que un enfocament ambientalista sobre el problema de l'explotació animal no és compatible amb una perspectiva vegana. Disposo de diverses raons que donen suport a aquesta postura.

Primer; l'enfocament ambientalista se centra en les activitats més contaminants i perjudicials per al medi ambient. Una d'aquestes activitats és la ramaderia. Ara bé, l'explotació animal no es redueix a la ramaderia i hi ha molts usos d'animals als quals no es pot objectar un impacte ambiental significatiu. Quins perjudicis ambientals tenen, per exemple, la tauromàquia, la pastura tradicional o la tracció a sang o l'apicultura? L'enfocament ambientalista no pot ni tan sols abastar l'ús d'animals en general, que és el focus del veganisme.

Segon; a banda de no abastar tot ús d'animals, l'enfocament ambientalista ni tan sols dirigeix les crítiques a la ramaderia en general sinó específicament a la ramaderia intensiva. La ramaderia extensiva que es practicava al segle XIX no perjudicava el medi ambient. Així, hi ha grups ambientalistes que proposen reformar la ramaderia per disminuir-ne l'impacte ecològic. Els ecologistes, i persones preocupades pel medi ambient en general, continuaran consumint animals mentre continuïn considerant els animals com a recursos per als humans. Mentre mantinguin aquest prejudici, la seva conducta solament es pot dirigir cap a promoure la reforma de l'explotació animal per a reduir-ne l'impacte ambiental.

Tercer; un enfocament ambientalista no qüestiona el prejudici de l'especisme i la dominació humana sobre els animals. Així doncs, en no tocar ni tan sols l'arrel del problema moral en la nostra relació amb els altres animals, ni qüestionar la causa que provoca l'explotació dels animals, l'enfocament ambientalista tan sols serveix per a promoure l'eficiència ecològica de l'explotació animal i substituir un tipus d'ús d'animals per un altre tipus d'ús. Això és a l'extrem oposat del que pretén el veganisme.

Quart; una cosa és informar la gent sobre els efectes mediambientals d'aplicar el veganisme a nivell global —aportant dades que aclareixin els dubtes i responguin a les objeccions que es presentin quan difonem el veganisme. Però una altra cosa molt diferent és pretendre promoure el veganisme posant el focus en el medi ambient. Són dues perspectives diferents. La primera és lícita, en tant que formi part d'un context en què expliquem que és èticament injust fer servir els animals. Però la segona no ho és perquè no fomenta que la gent es qüestioni l'especisme ni comprengui que l'explotació animal és una injustícia en si mateixa, i a més té efectes contraproduents, com ara promoure la reforma ecològica de l'explotació animal.

Cinquè; veganisme és oposar-se a l'ús d'animals per considerar-ho una injustícia. Veganisme no és deixar de consumir productes animals perquè contaminen molt. L'argument de l'impacte ambiental se centra en la ramaderia industrial i no serveix per a rebutjar la majoria d'usos d'animals i a més ignora el valor moral dels animals. És com proposar que rebutgem els camps d'extermini perquè contaminaven molt, com si els humans estiguessin a la mateixa categoria moral que la fusta o el carbó, en comptes d'explicar que no hauríem d'assassinar éssers humans, independentment de la contaminació.

Per aquestes raons podem jutjar que l'enfocament ambientalista és moralment erroni ja que no respecta ni beneficia els interessos dels animals. Per tant, no li hauríem de donar suport. Si reconeixem els animals com a éssers que tenen un valor moral inherent i com a subjectes de drets llavors el problema mediambiental ha de ser afrontat des d'una perspectiva ètica basada en el principi del veganisme i la filosofia dels Drets Animals, en la línia del que ja va proposar el professor Tom Regan fa dècades.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada