14 de novembre del 2012

«Introducció als Drets Animals»


Vull dedicar aquesta entrada a aquest text tan important del professor Gary Francione, la lectura del qual és especialment recomanada per a tots aquells preocupats per la nostra relació moral amb els altres animals i, en general, per als qui els interessi l'ètica i la filosofia moral.

Dos terços dels nord-americans enquestats l'any 1999 estaven d'acord amb l'afirmació següent: "El dret d'un animal a viure sense patir hauria de ser tan important com el dret d'una persona a viure sense patir". Més de la meitat dels nord-americans creuen que està malament matar animals per fer abrics de pells o caçar-los per esport. Però aquests mateixos nord-americans no veuen cap problema en el fet de menjar animals, assistir a circs i rodeos i que els animals siguin usats en experiments científics.

Gary Francione afirma que la majoria de nosaltres patim «esquizofrènia moral» i argumenta que hi ha un gran abisme entre allò que afirmem en relació als altres animals i allò que realment els fem. Francione sosté que una perspectiva moral mínimament racional ens exigeix reconèixer que els animals no han de ser tractats com a coses; que les seves vides importen, que tenen interessos que hem de tenir en consideració i que haurien de ser inclosos a la comunitat moral.

Aquest llibre ofereix una guia per examinar les nostres creences ètiques socials i personals. Analitza la nostra relació amb els animals a través de conceptes com la propietat i la igualtat de consideració per defensar una idea bàsica: que tots els éssers sentents –humans i no humans– tenen un dret a no ser tractats com un simple mitjà per als nostres fins.

La teoria dels Drets Animals proposada pel professor Francione solament requereix la possessió de sentença o consciència sensitiva, i cap altre atribut cognitiu, per ser reconegut com a subjecte de drets.

Ple d'informació fascinant i arguments convincents, ens trobem amb un llibre que hom pot estimar o odiar, però que té per objectiu informar, reflexionar i educar.

En aquest vídeo es pot visionar una presentació introductòria:

Teoria sobre els drets dels animals de Gary L. Francione a Vimeo.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada